Daghemmet

I samma byggnad som Oum El Banine har sitt kontor och mottagning driver organisationen ett daghem, på franska kallat “la crèche”. Där kan de ensamstående mödrarna lämna sina barn dagtid medan de själva arbetar eller får en utbildning. Daghemmet har öppet 08.00-18.00 alla vardagar, och på lördagar fram till kl 16. På daghemmet finns omkring 25 barn och de är uppdelade på tre avdelningar – det finns en bebisavdelning, en för 1-2-åringar och en för 2-3-åringar. De allra minsta bebisarna är bara några veckor gamla: de kommer dit då mödrarna flyttar från kvinnohemmet.

20150321 2

Lokalerna är enkla, men på bebisavdelningen finns det gott om babysitters, spjälsängar, gåstolar och även en lekhage med leksaker, skänkta av besökare i daghemmet. På avdelningen för de större barnen finns mjukisdjur, leksaker och tjocka madrasser att leka på – och även sängar för att vila middag. Efter en anonym donation 2008 fick Oum El Banine möjligheten att renovera daghemmet. Trasiga och otäta fönster har bytts ut, nytt golv har lagts, vattenrör, handfat mm har bytts ut. Riktiga toaletter (i barnstorlek) har installerats och daghemmet har även målats i fina färger. Nu har ytterligare 10 år gått och tiden börjar återigen sätta sina spår, men i nuläget finns inga möjligheter till att rusta upp lokalerna ytterligare.

Bebisarna får näringsriktig mjölkersättning och t ex yoghurt, mosad banan och annan mixad frukt/grönsaker. I daghemmets kök lagas även mat till de lite större barnen. Det är ofta pasta, ris eller couscous med grönsaker, och om det finns även lite fisk eller kyckling. Barnen får även små mellanmål. Oum El Banine har fem stycken barnskötare, som alla har stor erfarenhet av små barn.

unnamed

 

Oum El Banines “crèche” känns som vilket dagis som helst, med skillnaden att barnen är väldigt små. Men egentligen är det allt annat än ett vanligt daghem eftersom barnens mödrar är ogifta. Utan Oum El Banine skulle bebisarna inte haft någon chans att stanna hos sina mammor. De hade istället lämnats bort vid födseln och fått växa upp på hemmet för föräldralösa barn på sjukhuset, om de ens hade varit i livet.

Oum El Banine tar ett övergripande ansvar för barnen. Barn som blir sjuka får tillgång till sjukvård, Oum El Banine betalar läkarbesök, operationer osv. Man arbetar även för att få barnen officiellt registrerade, då de egentligen fötts utanför systemet då de inte har en registrerad pappa. När barnen blir tre år gamla slussas de genom Oum El Banines försorg vidare till andra organisationer och det är sedan dessa som hjälper barnets mor att få barnet inskrivet i skolan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *