Oum El Banine – Svenska

Oum El Banine är en liten, ideell marockansk organisation som stödjer utsatta kvinnor. Arbetet riktar sig mot en av de allra mest exkluderade grupperna i det marockanska samhället: ensamstående mödrar och deras barn.

Frågan om ogifta mödrar är fortfarande tabubelagd i Marocko. Sex innan äktenskapet är ett brott enligt den marockanska brottsbalken, och det är således olagligt för en kvinna att bli mor utan att vara gift. Kvinnor som ändå blir gravida ställs därför inför en mycket svår situation – detta oavsett om graviditeten är frivillig eller om hon har blivit våldtagen eller på annat sätt tvingats in i en sexuell relation. Det finns starka hederstraditioner i det marockanska samhället och en ogift kvinna som blir gravid anses dra stor skam över sin familj. Hon utestängs och tvingas ofta iväg för att aldrig mer kunna återvända hem. Ogifta mödrar fördöms av samhället och det tvingar dem till marginalisering och exkludering.

De ogifta, gravida kvinnorna har ofta ingenstans att ta vägen – många hamnar på gatan, och de tvingas lämna bort sina barn. Men sedan Oum El Banine grundades i maj 2001 har organisationen kommit att bli räddningen för många av dessa kvinnor i regionen kring Agadir. Varje år hjälper man ett hundratal kvinnor och deras barn. Man ger även förebyggande information och informerar flera tusen kvinnor om deras grundläggande juridiska rättigheter varje år. Oum El Banine grundades av och drivs av Mahjouba Edbouche, ett välkänt namn i södra Marocko för hennes enträgna kamp för kvinnors och barns rättigheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *